POCO LOCAL; DUURZAME POP-UP SHOP

Duurzame Pop-up shop | Bianca Streng

 

Poco Local; duurzame Pop-up shop

Afgelopen maand heb ik iets super tofs van mijn business bucket-list af kunnen strepen: het openen van een duurzame pop-up shop. In deze shop lagen alleen maar unieke, lokale, creatieve en duurzame merken. Deze stond al erg lang op mijn wishlist. Een pop-up shop is een concept waar ik blij van word. Het is van korte duur, de aanloop is groot (want je MOET binnen 2 weken komen, anders heb je echt iets gemist), je kan dingen testen, een thema uitlichten en in korte tijd een boost geven aan een pand, binnenstad, merk of missie.

 

En toen kwam Corona

Toen de Corona insloeg als een bom en mijn freelance agenda opeens leeg bleef, werd ik toch wel een beetje onrustig. Want stilzitten is niets voor mij. Wat kon ik zelf doen? Een pop-up shop openen dus. Ik houd van doorpakken, dus een dag later ging ik bij Krista Stofberg (grafisch ontwerpster en schoonzus) op de koffie om te zeggen dat we dit toch echt moesten gaan doen. Gelukkig ontbreekt het Krista nooit aan enthousiasme, dus deze klus gingen we wel ‘even’ klaren. Vervolgens hebben we Roos Verkerk (online marketeer) aan ons team toegevoegd en de eerste brainstormsessie was een feit. Na een avondje brainstormen met nootjes en wijn, hadden we de merken op een rij die we graag in onze shop zouden zien. De 2 grootste pijlers werden ‘Oudewaterse ondernemers’ en ‘duurzaamheid’. Hadden wij even geluk dat Oudewater een kneiter ondernemend stadje is.

 

Voor onze pop-up shop huurden wij een gigantisch mooi pand in de binnenstad van Oudewater. Dit karakteristieke pand werd in het verleden gebruikt als modeboutique en had daardoor al een frisse lichte uitstraling. Het begin was er, ‘Poco Local’ was geboren!

De volgende stap was het benaderen van de ondernemers. Hoe blij waren wij toen iedereen volmondig en enthousiast ‘JA’ zei op ons idee. Het pand was vrij groot. Superleuk als we dat met al deze duurzame merken konden vullen. Roos kwam op het idee om het achterste deel te verhuren aan ondernemers, voor het geven van workshops, brand events en meer. Om op deze manier nog meer reuring in de tent te krijgen. Alles verliep ondertussen eng soepel…

 

Duurzame Pop-up shop | Bianca Streng

 

Er was nog 1 klein dingetje…

Er was nog wel één klein dingetje. We hadden een week voor de opening nog geen meubilair om de producten en merken op te presenteren. Vrij essentieel… Horeca ondernemer Don Janmaat van DON Food & Events had precies de periode van onze pop-up shop een aantal ongebruikte tafels. Hij had nog wel 3 hoge en 3 lagen tafels staan die we mochten lenen. Toen ik de foto’s van de tafels zag maakte ik een sprongetje van geluk. Dit ging helemaal goedkomen.

Zaterdag 5 september kregen we de sleutel. Een paar collega’s van Don stonden gelijk voor de deur. Wat een service! Zwetend hebben ze de loodzware tafels voor ons in elkaar gezet.

 

Maandag stond in het teken van opbouwen. De merken brachten hun spullen en de meubels uit onze huizen en tuinen werden naar de winkel verhuisd. Voor de inrichting hadden we Elize ingeschakeld. Elize weet van een hoofdpijn dossier moeiteloos een interessante presentatie te maken. We misten alleen nog een beetje de huiskamersfeer, totdat De Groene Tovenaar een paar sfeervolle, grote planten kwam brengen. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek.

 

D-day

Het was zover. Op woensdag 9 september opende Poco Local feestelijk haar deuren.. De eerste klanten kregen een vers gemaakte sparkling ice tea van ‘Bij Cato’ en wie wat ontspanning kon gebruiken kreeg een stoelmassage van ‘2F Fysiotherapie’.

Het leek wel een stormloop. Wat een overweldigende drukte en interesse. Ik kwam erachter dat veel lokale merken nog onbekend waren en dat mijn Oudewaterse stadsgenoten open staan voor duurzaamheid en unieke producten. Hier liggen dus mooie kansen. De menstruatie cups waren het gesprek van de dag en de lachsalvo’s bij het kaarten rek van ‘Font of You’ waren elke dag weer een feest. En wanneer je hoort dat ‘Met Kop & Schotel’ een opdracht op maat krijgt kan ik alleen maar trots zijn. Hier doen we het voor.

Op de eerste donderdag organiseerden wij een Ladies Night. Ongedwongen kletsen en shoppen met een hapje en een drankje in de hand. Vanwege het succes hebben we de avond in 2-en gesplitst om een veilige Corona-proof experience te geven.

Voor ik het doorhad waren de 2 weken alweer voorbij. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een groot succes was. We hebben Oudewater verrast, de merken een podium gegeven en persoonlijk heb ik waanzinnig veel geleerd.

Ik de afgelopen week heb ik tientallen keren de vraag gekregen of ik het nog een keer ga doen. Het antwoord; ik sluit het niet uit 😉

Inmiddels ben ik weer een beetje op adem gekomen. Met mooie, nieuwe freelance opdrachten in het verschiet zie ik de toekomst positief tegemoet.

 

5 oktober 2020

Duurzame Pop-up shop | Bianca Streng  Duurzame Pop-up shop | Bianca Streng  Duurzame Pop-up shop | Bianca Streng

Duurzame Pop-up shop | Bianca Streng  Duurzame Pop-up shop | Bianca Streng

Fotocredits: Serena Fotografie

 

Stay Connected

Meer blogs

Fibershed x Bianca Streng

De positieve impact van kleding

Roua Atelier ‘Broedplaats, ateliers, workshops’ staat er op het pand waar Roua Atelier gevestigd is. Met het beklimmen van de trap en het doorlopen van

Bianca Streng | Sympany

Het verhaal achter de textielinzamelaar

  Het verhaal achter de textielinzamelaar Er bestaat veel onduidelijkheid over textielinzameling. Zowel voor consumenten als bedrijven. Mag kapotte kleding nu wel of niet in