5x EENVOUDIG VERDUURZAMEN

Duurzaam blog Bianca Streng

 

5 x eenvoudig verduurzamen

Nog steeds hebben mensen het gevoel dat ze hun hele leven om moeten gooien als we het hebben over verduurzamen. Wanneer ik hierover in gesprek ga, merk ik dat mensen denken dat ze een compleet andere levensstijl aan moeten nemen. Dit is echter helemaal niet nodig. Er zijn hele eenvoudige manieren om te verduurzamen. En nu ga ik het eens niet alleen over kleding hebben. Ik ga je 5 tips geven om op een eenvoudige manier te verduurzamen.

 

Tip 1: Duurzamer eten

Eten is iets wat we allemaal nodig hebben. Gelukkig wel, want ik houd ervan. Maar niet ten koste van alles en iedereen. Het is een feit dat er vaak niet goed aan het welzijn van dieren gedacht wordt. Daarnaast is produceren van vlees zeer slecht voor het milieu. Dit betekent niet dat je gelijk vegetariër moet worden. Ik moet bekennen, dat ben ik ook niet. Daar heb ik geen goede reden voor, maar sinds een aantal jaar ben ik wel veel bewuster gaan eten. Wil je iets terug doen voor de aarde? Zorg dat het vlees wat je eet een keurmerk heeft of ga eens naar een speciaalzaak. Het is lekkerder en de slager kan je vertellen waar het vandaan komt en hoe het verwerkt is. Minderen is een betere optie. Begin bijvoorbeeld met 1 maaltijd per dag vegetarisch eten.

 

Tip 2: online shoppen

De webshops schieten als paddenstoelen uit de grond en online shoppen groeit. Helemaal met Covid in de wereld zal de groei van online shoppen alleen maar verder toenemen. Maar laten we niet doorslaan met zijn allen. Wanneer je iets bestelt, denk dan goed na óf je het ook echt nodig hebt. Zo niet, bestel het dan niet, dan hoef je het ook niet te retourneren. Wanneer spullen geretourneerd worden, betekent dit dat de bus van het postbedrijf extra moet rijden en artikelen een heel retour proces ingaan. Dit is super belastend voor het milieu en het kost veel geld. Wist je dat artikelen na retourneren vaak vernietigd worden omdat bv. de doos stuk is of er geen origineel kaartje meer aanhangt? Dan is het niet meer verkoopbaar. Persoonlijk vond ik dat zeer schokkend ten ik dit hoorde.

 

Tip 3: groene energie

Misschien is het laten aanleggen van zonnepanelen of de installatie van een warmtepomp een beetje te gortig, maar een eenvoudige manier om groener te zijn op het gebied van energie, is overstappen op groene energie. Behalve dat dit beter is voor het milieu, geef je ook een signaal af naar de energieleveranciers. Doordat de vraag toeneemt, wordt de urgentie om nog verder te verduurzamen voor deze leveranciers groter.

 

Tip 4: kleding kopen

Wist je dat een mens gemiddeld 173 kledingstukken in de kast hebt liggen waarvan er 50 meer dan een jaar niet gedragen zijn? De kledingproductie wereldwijd is in de afgelopen 15 jaar verdubbeld. Daarnaast gooien we tegenwoordig veel sneller en veel vaker kleding weg. Maar de afvalberg van kleding groeit problematisch snel. De vraag naar onze afdankertjes vanuit landen als bv Afrika neemt af, mede omdat de kwaliteit van onze afgedankte kleding slechter is dan 10 jaar geleden. Dit hebben wij zelf in de hand geholpen door onze vraag naar fast fashion. Maar fast fashion wordt niet gemaakt om lang mee te gaan.

Een kleine tip met grote impact; zie kleding niet als wegwerpartikel! Buy less, choose better and make it last!

 

Tip 5: blijf dicht bij jezelf

Dit is een overkoepelende tip die over alle thema’s heen gebruikt kan worden. Blijf dicht bij jezelf wanneer je iets in je lifestyle wilt verduurzamen. Begin daar waar je interesse ligt. Ben je een foodie? Begin dan eerst eens te kijken hoe je dit voor jezelf kan aanpakken zodat het ook leuk is en blijft. Trakteer jezelf bv op een nieuw kookboek die je op weg kan helpen. Houd je van kleding, duik dan je kledingkast in en durf deze eens te analyseren. Vind je dit moeilijk en kan je wat hulp gebruiken? Laura de Jong is een expert op dit vlak.

Het hoeft niet moeilijk te zijn om te starten. En leg jezelf vooral niet te veel druk op. Een klein begin is het halve werk. En je zult zien, als je de smaak te pakken hebt, is de volgende stap sneller gezet.

 

12 oktober 2020

 

Duurzaam blog Bianca Streng

 

 

Stay Connected

Meer blogs

Fibershed x Bianca Streng

De positieve impact van kleding

Roua Atelier ‘Broedplaats, ateliers, workshops’ staat er op het pand waar Roua Atelier gevestigd is. Met het beklimmen van de trap en het doorlopen van

Bianca Streng | Sympany

Het verhaal achter de textielinzamelaar

  Het verhaal achter de textielinzamelaar Er bestaat veel onduidelijkheid over textielinzameling. Zowel voor consumenten als bedrijven. Mag kapotte kleding nu wel of niet in