KLEDING HUREN

Bianca Streng | blog kleding huren

 

Kleding huren

Kleding huren is één van de oplossingen voor het huidige modesysteem. Kleding huren is een groeiende trend die zich flink door gaat zetten de komende jaren. Er wordt ook wel gesproken van ‘kleding as a service’, omdat de kleding in het bezit blijft van de verhuurder en jij gebruik maakt van hun verhuur service.


Het modesysteem is op dit moment grotendeels lineair ingericht. Dat betekent dat het gebaseerd is op nieuwe grondstoffen, producten maken, kopen, gebruiken en weggooien. Dit is een systeem wat we niet eeuwig kunnen volhouden, want onze aarde is geen onuitputtelijke bron. Helemaal niet met het jaar 2050 in het vooruitzicht. Het jaar dat de Nederlandse economie circulair moet zijn. Dat betekent o.a. dat er nauwelijks meer afval is, omdat dit gerecycled wordt tot een nieuw product.

Kleding huren is een relatief nieuw fenomeen waar veel consumenten nog aan moeten wennen. Maar waarom wel een auto huren voor vakantie, of gereedschap voor die eenmalige klus en niet je kleding huren? Helemaal wanneer je iets wilt aanschaffen voor een speciale gelegenheid of een korte periode. Bv zwangerschapskleding, die toffe Pareo voor op vakantie of je trouwjurk die je maar 1x in je leven aanhebt


Nu wordt kleding gemiddeld maar 7x gedragen. Dit heeft o.a. te maken met de kwaliteit die vaak niet goed genoeg is om dag in dag uit te dragen of omdat we snel uitgekeken zijn op onze kleding. Wanneer je omrekent dat een kledingstuk maar 7 keer gedragen wordt, is de cost per wear vrij hoog. Helemaal wanneer je je indenkt, dat in goedkope kleding milieu impact niet is doorberekend. Een groot voordeel van huren, is dat de cost per wear steeds lager wordt naarmate het vaker gedragen is. En de negatieve impact op het milieu wordt steeds lager, omdat er minder nieuwe kleding nodig is. Kleding huren is dus een win, win, win, win, win, win situatie.


Geluksmomentje

Veel mensen krijgen een instant geluksmomentje wanneer ze iets nieuws kopen. Een gehuurd item geeft hetzelfde geluksmomentje, maar heeft veel minder milieu impact. Dus eigenlijk een dubbel geluksmoment.

Er is nog een groot bijkomend voordeel van kleding huren. Als je uitgekeken bent op jouw nieuwe item, kan je hem terugsturen en weer iets nieuws huren. Jou gehuurde en gedragen item wordt vervolgens weer aan iemand anders verhuurd. Kan je je al voorstellen hoeveel minder nieuwe kleding er nodig is als steeds meer mensen gaan huren?

De voordelen van kleding huren zijn heel divers. Zo kan je experimenteren met een andere stijl, of eens een kleur proberen die je anders nooit zou kopen. De investering is laag en als het toch niet jouw ding blijkt te zijn, ruil je hem om voor een ander item. Je hoeft dus niets weg te gooien.


Wanneer je jouw kleding terugstuurt, zorgt de verhuurder dat het op de juiste manier gereinigd en eventueel gerepareerd wordt. Wanneer een item echt afgedragen is, zorgt zij ervoor dat het gerecycled wordt. Kledingverhuur kan alleen wanneer de kleding een goede kwaliteit heeft. Anders is de cost per wear alsnog hoog, loont het niet om te repareren, wordt een artikel snel afgedankt en kan het niet tot een hoogwaardig artikel gerecycled worden.


Wanneer wij met zijn allen vaker kleding gaan huren, worden merken gestimuleerd om kleding te maken van betere kwaliteit. Want kwaliteit is een vereiste voor verhuur.


Doe je ook mee?

12 februari 2021

Stay Connected

Meer blogs

Fibershed x Bianca Streng

De positieve impact van kleding

Roua Atelier ‘Broedplaats, ateliers, workshops’ staat er op het pand waar Roua Atelier gevestigd is. Met het beklimmen van de trap en het doorlopen van

Bianca Streng | Sympany

Het verhaal achter de textielinzamelaar

  Het verhaal achter de textielinzamelaar Er bestaat veel onduidelijkheid over textielinzameling. Zowel voor consumenten als bedrijven. Mag kapotte kleding nu wel of niet in