Wat is Circulaire mode?
Circulaire mode, het is een term die steeds vaker voorbijkomt. Maar wat is circulaire mode eigenlijk? Circulaire mode houdt in, dat het kledingstuk zijn waarde behoudt gedurende de volledige lifecycle. Het circulaire model gaat ervan uit dat de producten van nu, de grondstoffen zijn voor later. Na gebruik kunnen de materialen waaruit een product bestaat opnieuw worden gebruikt. Circulariteit gaat uit van een wereld zonder afval en is gebaseerd op 3 R-en. Reduce, Reuse, Recycle.
Elk jaar worden miljoenen tonnen kleding geproduceerd, gedragen en weggegooid. Elke seconde wordt het equivalent van een vuilniswagen vol kleding verbrand of gestort op een vuilnisbelt. Daarnaast is de mode-industrie een van de belangrijkste leveranciers van plastic microvezels die onze oceanen binnenkomen. Tijd voor actie. Zowel voor de industrie als de consument.
Circulair systeem
Moeder natuur is een voorbeeld van een circulair systeem. Zij kent namelijk geen afval en bestaat uit oneindige kringlopen. Alles wat groeit heeft een functie en komt aan het einde van de rit weer in de natuur terecht waar het vervolgens weer zorgt voor nieuw leven. Het is belangrijk dat de (mode)industrie ook weer op deze manier gaat denken en handelen. Hier komt de vierde R om de hoek kijken. Rethink. Het is noodzakelijk vat we de transitie maken van een linear systeem (take, make, waste ) naar een circulair systeem (reduce, reuse, recycle).
De Nederlandse overheid heeft als doel om in 2050 een 100% circulaire economie te zijn. De mode-industrie heeft nog grote stappen te zetten. Slechts een kleine 1% van de kleding wordt gerecycled. Dit heeft verschillende redenen waar ik er een aantal van ga benoemen. De kwaliteit is niet goed genoeg, de stof is niet recyclebaar of het artikel is niet uit elkaar te halen en dus niet recyclebaar.
Een aantal handvaten
Je kan bij het kopen van een item inschatten of het niet na 5x wassen weg is. Fast Fashion is bijvoorbeeld niet gemaakt om lang mee te gaan. Het heet niet voor niets Fast Fashion. Wanneer je een item van goede kwaliteit koopt gaat deze langer mee, je hoeft minder nieuwe kleding te kopen, er zijn minder grondstoffen nodig, er is minder energie nodig wat weer resulteert in positieve effecten op mens en milieu (minder CO2 uitstoot). De kwaliteit die overblijft wanneer jij het wegdoet, is nog goed genoeg om gerecycled te worden.
Als we praten over circulaire mode is het belangrijk dat de kwaliteit van een item gemaakt is van 1 grondstof. Bijvoorbeeld 100% biologisch katoen. Wanneer het een mix bevat, moet de stof tijdens het recycle proces uit elkaar getrokken worden. Dit is in de meeste gevallen nog niet mogelijk (er wordt hard gewerkt aan nieuwe, slimme technologieën). Wanneer dit het geval is, en jouw item is niet meer te verkopen op de tweedehands markt, gaat het de verbrandingsoven in. Wanneer dit gebeurt, spreken we van een lineair systeem. Dit systeem is gebaseerd op nemen, maken en weggooien.
Voordat een item gerecycled kan worden, moet het item uit elkaar gehaald worden wanneer het verschillende elementen bevat, zoals knopen, ritsen, studs etc. Dit gebeurt vaak nog met de hand. Het is dus belangrijk om te weten of het mogelijk is. Het mooie van kleding is dat de meeste items in elkaar gestikt zijn. Deze items zijn uit elkaar te halen. Wanneer iets aan elkaar gelijmd is, wat bij (goedkope) sneakers vaak gebeurt, wordt dit een stuk lastiger.
Huren van kleding
Het huren van kleding behoort ook tot het circulaire systeem. Op deze manier komen de producten aan het eind van hun levenscyclus terug bij de producent, die ervoor zorgt dat onderdelen gerecycled worden. De producenten nemen hiervoor hun verantwoordelijk. Er zijn dan geen of nauwelijks meer nieuwe grondstoffen nodig. De producten blijven in dit systeem eigenaar van de producent. Je ziet dit systeem ook bij mode merken opkomen (bv MUD Jeans). Dit noemen we Extended Producer Responsibility. Doordat het product van het merk zelf blijft, is de noodzaak groter om kwalitatief goede producten te maken wat recyclebaar is.
Wil je meer weten over duurzaamheid en circulariteit in de mode? Houd mijn insta in de gaten.
25 januari 2020