HOEVEEL KLEDINGSTUKKEN LIGGEN ER IN JOUW KLEDINGKAST?

Bianca Streng | Blog

 

Hoeveel kledingstukken liggen er in jou kledingkast?

 

 

Weet jij het antwoord op deze vraag? Hoeveel kledingstukken liggen er in jouw kledingkast..? Nou, ik kan je vertellen dat uit onderzoek is gebleken dat een mens gemiddeld 173 items in zijn kast heeft liggen. Dit is exclusief ondergoed en sokken. Toen ik hierover ging nadenken, leek mij dit vrij veel. Want ik had echt niet een mega grote collectie. Ook geen kleine (moet ik eerlijk toegeven), maar 173? Neeeeee, niet in mijn kast.

 

Maar goed. Mijn missie is het verduurzamen van de mode-industrie door middel van mijn kennis en creativiteit. En als we het dan hebben over kennis, moet ik natuurlijk ook op de hoogte zijn van mijn eigen kledingkast. Dus daar ging ik. Tellen, tellen en nog eens tellen. Toen ik bij item 100 was en mijn kledingkast nog verre van leeg was, begon ik het toch een beetje warm te krijgen… Want ik voelde natuurlijk aan mijn water dat ik die 173 wel ging overschrijden. Autch….

 

Naast het gemiddelde van 173 items, is het ook nog eens zo dat daarvan 50 items langer dan een jaar niet gedragen zijn. Dat was dus stap 2 in de kledingkast analyse. Ook hierin scoor ik niet per se heel goed… Die 50 items, daar ging ik ook overheen….

Zo blijkt maar weer dat er ook voor mij werk aan de winkel is. Want mijn kledingkast bevatte 236 items (incl. jassen) waarvan ik er 65 langer dan een jaar niet gedragen had. Heel interessant zo’n constatering. Maar nog interessanter is de vraag, waarom heb ik zoveel items en waarom heb ik er al 65 zo lang niet gedragen?! Daar kwamen wel een paar goede punten in naar voren. Hieronder een aantal opgesomd.

 

  • Shirts die flink waren gekrompen (slechte kwaliteit)
  • Een item uit mijn zwangere periode (dat hoofdstuk is afgesloten)
  • Basic hemdjes (serieus, hoeveel kan je er hebben)
  • Items die 10 jaar geleden leuk waren…. (pijnlijke conclusie)
  • Items die herinneringen oproepen
  • Te veel sport shirtjes (het is niet zo dat ik nou 5x per week sport…)
  • Afgedragen items

Goede punten waar je echt iets mee kan als je je leven wilt beteren op dit vlak. Want heb ik dit echt allemaal nodig? Het antwoord is, je voelt hem waarschijnlijk al aankomen; NEE!

 

Er zijn gelukkig niet alleen maar confronterende negatieve constateringen en conclusies. In mijn geval, kan ik bijvoorbeeld zeggen, dat ik super zuinig ben op mijn kleding. Er zijn weinig items te vinden die verwassen zijn of waar vlekken inzitten die er met geen mogelijkheid uit te krijgen zijn.

 

Daarnaast draag ik de kleding die ik heb (meestal) heel vaak. Ook dat is een belangrijk punt. Kleding wordt vaak maar maximaal 7x gedragen. Dat is echt heel weinig als je kijkt wat een kledingstuk voor weg af moet leggen voordat het in jouw kast beland. Het maken van kleding heeft veel impact op mens en milieu. Daarnaast hebben heel veel mensen hier met veel liefde aan gewerkt. Zonde om daar maar 7x gebruik van te maken. Toch?

 

En natuurlijk heb je items voor speciale gelegenheden, waar je extra zuinig op bent en die je niet aantrekt als je gaat verven met je kids of een flinke boswandeling maakt. En die items moet je vooral niet wegdoen. Die moet je koesteren. Deze bijzondere items verrijken jouw kast en staan vaak voor jouw stijl en persoonlijkheid. Keep them safe.

 

29 december 2020

Stay Connected

Meer blogs

Fibershed x Bianca Streng

De positieve impact van kleding

Roua Atelier ‘Broedplaats, ateliers, workshops’ staat er op het pand waar Roua Atelier gevestigd is. Met het beklimmen van de trap en het doorlopen van

Bianca Streng | Sympany

Het verhaal achter de textielinzamelaar

  Het verhaal achter de textielinzamelaar Er bestaat veel onduidelijkheid over textielinzameling. Zowel voor consumenten als bedrijven. Mag kapotte kleding nu wel of niet in